Jeg har gennem min praksis oplevet, hvor god effekt den metakognitive terapiform har ift. at skabe varige forandringer og læring hos mine klienter, som de kan bruge fremadrettet ift. de udfordringer livet nu engang bringer dem.
Metoden er dokumenteret effektiv til at arbejde med symptomlidelser, såsom stress,
depression og angst. Og min erfaring er, at metoden giver mulighed for et kortere forløb
med hurtigere virkning og med lavere risiko for tilbagefald end andre typer terapiformer. Hele metoden går ud på, at du får indblik i, hvordan du forholder dig til dine tanker, følelser og symptomer, så du lærer at håndtere den krise du står midt i, men også dem du kommer til at møde i fremtiden.
Metakognition betyder simpelthen det man tænker om sine tanker også kaldt for metaoverbevisninger. I modsætning til den almindelige kognitive terapi som forholder sig til tankebehandling, hvor fokus er på selve tankerne, prøver metakognitiv terapi at ændre den måde, vi forholder os til vores tanker og de processer, der styrer dem.
MCT bliver betragtet som den nyeste tilgang inden for den kognitive psykoterapi tradition og er kendt for at være virkningsfuld mod en række psykiske lidelser men også hvis man blot ønsker at få noget hjælp til at blive bedre til at styre sin overtænkning på et eller flere områder.
MCT spiller altså en vigtig rolle i at hjælpe med at ændre tankemønstre, der ikke er så hjælpsomme, såsom overdreven bekymring og undgåelse, som kan føles som om, de holder os tilbage og begrænser os selv. MCT handler ikke om at ændre hvad vi tænker, men hvordan vi ser på vores tanker, hvilket kan hjælpe os med at reagere og handle mere hensigtsmæssigt. Det kan føre til at man overvinder sin psykiske lidelse eller noget man døjer med. Udover det lærer du at blive mere bevidst om din opmærksomhed og at du kan styre den.
Hvad opnår du med metakognitiv terapi?
Din opmærksom kan flyve afsted sammen med tanker og følelser – nogle gange med rette, andre gange bliver det til tankemylder og følelser der tager overhånd. Metakognitiv terapi træner dig i at få kontrollen over hvor din opmærksomhed er.
Du lærer at skelne imellem, hvornår du har brug for aktivt at tænke noget igennem, før du f.eks. træffer en beslutning og hvornår dine tanker er såkaldt overtænkning, hvor du fastholder dig selv i dårligt humør eller f. eks lavt selvbillede. Overtænkning kan forstås som for megen analyse eller grublerier om egne tanker, hændelser eller livsomstændigheder, populært også kaldet tankemylder.
Du lærer at blive mere bevidst om dine tanker og din tænkning. Du lærer en metakognitiv teknik, som går ud på at observere tankerne uden at give dem opmærksomhed (afkoblet opmærksomhed). Det fører til at du vil få ændret på den måde, du tænker om negative eller uventede begivenheder, uden at det fører til unødige bekymringer og tankemylder.
Sammen med dig vil jeg hjælpe dig med at identificere det, der trigger dig og udfordre uhensigtsmæssige overbevisninger. Dette indebærer at ændre den måde du tænker på og undgå at blive låst i fejltolkninger eller overfortolkninger. Dette vil også gøre, at du ikke længere vil anskue dine egne tanker, f.eks. om dig selv eller andre, som værende indre sandheder, men blot tanker, som du ikke altid behøver at forfølge eller give nogen særlig værdi.
Metakognitiv terapi (MCT) er en form for psykoterapi, som retter sig mod uhensigtsmæssige tanke- og handlemønstre. Udgangspunktet er, at det mere er den tid og
energi, du har brugt på at løse problemerne, der gør at tankerne fylder for meget end problemet i sig selv. Med andre ord, at det er tankemylderet og søvnløse nætter, der er det største problem. Du får gennem denne terapiform hjælp til at kigge nærmere på dine tankemønstre og måden, du tænker på dine egne tanker, altså din tænkningsstil. Metakognitiv terapi (MCT) er en behandlingsmetode, der fokuserer på at ændre tankemønstre og metakognitive processer (tanker om ens egne tanker) for at reducere symptomer. Denne terapiform er blevet undersøgt og anvendt i behandlingen af en stor mængde psykiske lidelser og har vist varig effekt. Metakognition betyder simpelthen det man tænker om sine tanker også kaldt for metaoverbevisninger. I modsætning til den almindelige kognitive terapi som forholder sig til tankebehandling, hvor fokus er på selve tankerne, prøver metakognitiv terapi at ændre den måde, vi forholder os til vores tanker og de processer, der styrer dem.
MCT bliver betragtet som den nyeste tilgang inden for den kognitive psykoterapi tradition og er kendt for at være virkningsfuld mod en række psykiske lidelser men også hvis man blot ønsker at få noget hjælp til at blive bedre til at styre sin overtænkning på et eller flere områder. MCT spiller altså en vigtig rolle i at hjælpe med at ændre tankemønstre, der ikke er så hjælpsomme, såsom overdreven bekymring og undgåelse, som kan føles som om, de holder os tilbage og begrænser os selv. MCT handler ikke om at ændre hvad vi tænker, men hvordan vi ser på vores tanker, hvilket kan hjælpe os med at reagere og handle mere hensigtsmæssigt. Derudover finder du ud af, hvad der trigger din overtænkning, at skelne mellem problemløsning og tankemylder, og at blive mere bevidst om din opmærksomhed, så du lettere kan styre den.
Klient M, 30 år, har gennemgået skilsmisse og er i fertilitetsbehandling
“Jeg har fået et helt nyt udgangspunkt i mit liv. Før isolerede jeg mig, men nu tør jeg bede om hjælp, når jeg har brug for det. Jeg er også blevet bedre til at sætte grænser og lytte til mine egne følelser – og vigtigst af alt, jeg giver mig selv lov til at føle dem. Selvom livet ikke altid går som planlagt, er jeg glad og tilfreds.”
Klient L, 27 år, pårørende til en stofmisbruger
“Da jeg startede hos min psykolog, følte jeg en enorm skyld og skam, som jeg ikke delte med nogen, ikke engang min nærmeste familie. Efter blot tre samtaler har jeg åbnet mig op over for min søster, som jeg før kun havde en overfladisk relation til. Det har betydet utroligt meget for mig at kunne dele mine udfordringer, og nu arbejder jeg på at åbne op over for flere af mine veninder.”
Praktiske informationer
Åbningstider: Man-fredag kl. 8:30-16
Forløbet foregår: Klinikken v. Majbritt Olsen Jernbanegade 4A, 1th, 1608 København eller Online
Telefonnummer: +45 93854537
E-mail: Mct.majbrittolsen@gmail.com